fbpx

HISTORIE

Landgoed Brakkesteyn is een begrip in Nijmegen en omgeving. Het landhuis en het koetshuis bevinden zich In Park Brakkenstein, een uniek park in de gemeente Nijmegen, met mooie beukenlanen en grote grasweiden.
Landgoed Brakkesteyn dateert al uit 1654, toen ‘Brackesteyn’ in eigendom was van stadsrentmeester Gysbert van Mulecom. Brakkesteyn ontstond als ontginningsboerderij op de heide van het Hoge Veld. Nadat het werd overgenomen heeft het landgoed dienst gedaan als zomerverblijf, en later een woonplek, voor rijke Nijmegenaren. Tussen 1654 en nu is Landgoed Brakkesteyn in handen geweest van advocaten, stadsbestuurders, geneesheren en rijke renteniers. Zij hebben deze groene oase aan de stadsrand van Nijmegen verder ontwikkeld. In de eerste helft van de 18de eeuw werd op landgoed Brakkesteyn een sterrenbos aangelegd. In 1912 kreeg het sterrenbos een parkachtige landschapsstijl waarbij de lanenstructuur grotendeels intact is gebleven.

Van de acht lanen was de noord-zuidas gericht op de toren van de St. Stevenskerk. Er staan beuken die tot de oorspronkelijke aanplant behoren; ze zijn zo’n 250 tot 300 jaar oud! In 1865 werd Landhuis Brakkesteyn, zoals wij dat nu kennen, gebouwd. Tussen 1940 en 1965 was er op Brakkesteyn een neurologische kliniek gevestigd van het Canisiusziekenhuis.

Landgoed Brakkesteyn heeft tegenwoordig een zeldzaamheidswaarde gekregen met het poortgebouw, poortwachtershuis, landhuis en koetshuis. Het is dus een unieke evenementenlocatie.